logo

Едукативни програм


Ивањичани освојили друго и треће место у категорији средњих основаца и похваљени на Окружној смотри рецитатора “Песниче народа мог“ у Горњем Милановцу!


     Маша Шљивковић из Чачка (млађи узраст), Никола Перић Ииз Горњег Милановца (средњи узраст) и Софија Димитријевић из Чачка (старији узраст) представљаће Моравички округ у Ваљеву на завршној републичкој смотри рецитатора "Песниче народа мог".
     Kултурни центар Горњи Милановац, у сарадњи са Савезом аматера Србије јуче је у гимназији „Таковски устанак“ у Горњем Милановцу организовао Окружно такмичење рецитатора, поводом Дана општине и двестатрогодишњице Таковског устанка. У три старосне категорије, наступили су најбољи рецитатори Чачка, Горњег Милановца, Ивањице и Лучана. Жири је оцењивао избор песме, акцентуацију и дикцију, природност, изражајност и сугестивност казивања.
     У категорији млађих основаца најбоља је била Маша Шљивковић из Чачка, са песмом „Сунце“ Добрице Ерића, док је друго и треће место припало Анђелији Стевановић из Горњег Милановца и Марти Крвавац из Чачка. Похвалу је добио Вељко Марковић из Лучана.       У категорији рецитатора од 5. до 8. разреда прво место припало је Николи Перићу из Горњег Милановца, са песмом „Онамо амо“ Краља Николе Петровића Првог, док су друго и треће место заузеле Ивањичанке, Катарина Котуровић, ученица осмог разреда и Милица Прокопијевић, ученица шестог разреда.
      Одлуком жирија састављеног од професора српског језика и књижевности из Лучана, Чачка, Горњег Милановца и Ивањице коју је представљала Верица Костић, мастер српског језика и књижевности, Моравички округ на финалној смотри рецитатора представљаће и средњошколка Софија Јовановић из Чачка која је рецитовала песму „Крагујевац“. Божидар Томовић из Чачка заузео је друго а Наталија Петронијевић из Чачка треће место, док је похвала припала Петру Вранићу, гимназијалцу из Ивањице.

Републичка смотра рецитатора “Песниче народа мог" биће одржана идућег месеца у Ваљеву.

ОКРУЖНА СМОТРА РЕЦИТАТОРА
ПОД ГЕСЛОМ „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

     Окружна смотра рецитатора под геслом "Песниче народа мог" - такмичење најбољих рецитатора Моравичког округа, одржаће се у суботу 14.априла 2018.године у 17 часова у Гимназији "Таковски устанак" у Горњем Милановцу.
     Раније планирани термин за 14.април у 11 часова, помера се због пробног пријемног испита за осмаке. Смотра се одржава истог дана али у 17 часова.
     Дом културе Ивањица, организатор Општинске смотре, обезбедио је превоз рецитатора и њихових професора на Окружну смотру у Горњи Милановац. Комби полази испред Дома културе у 14 часова.
      Рецитаторима желимо успех на Окружној смотри и да достојно представљају своју Ивањицу!


ОДАБРАНИ НАЈБОЉИ РЕЦИТАТОРИ


     На Општинскoj смотри рецитатора у Ивањици одржаној 30.марта 2018.године у организацији Дома културе, изабрано је 10 најбољих рецитатора који ће нашу општину представљати на Окружној смотри у Горњем Милановцу 14.априла 2018. године.
     Празник лепе речи окупио је 77 рецитатора из Ивањице,Прилика, Међуречја, Девића, Ковиља, Kaтића и Братљева, 67 основаца и 10 средњошколаца. Жири у саставу: Верица Костић, Далиборка Карапетровић и Милован Ристивојевић, професори српског језика и књижевности, био је задовољан бројем учесника смотре , нарочито наступом основаца који су ове године били бољи него прошле уз сугестије рецитаторима о избору песама које нису прилагођене њиховом узрасту и гестикулирању током рецитовања.
     Пласираним рецитаторима уручене су дипломе и награде са жељом за успех на Окружној смотри у Горњем Милановцу.


           За Окружно такмичење пласирали су се :

     Од првог до четвртог разреда:

1. Милош Радовановић, 4. разред, ОШ “Сретен Лазаревић“ Прилике, „Ловац и лав“ Душан Радовић
2. Хелена Радовић, 2. разред, ОШ “Милинко Кушић“ Ивањица , „Плава звезда“ Мирослав Антић
3. Ања Луковић, 1.разред, ОШ „Кирило савић“Ивањица, „Тајна“Мирослав Антић

     Од петог до осмог разреда:

1. Катарина Котуровић , 8.разред, ОШ ““Кирило Савић“ Ивањица, „Умирући пејзажи“ Словенке Марић
2. Милица Прокопијевић, 6.разред, ОШ “Милинко Кушић“ Ивањица , „На први поглед лагана песма“ Биљанa Станојевић
3. Анђела Тошић, 8.разред, ОШ “Светозар Марковић“ Ковиље, „Гледајући у дрвеће“ Анa Ристовић

     Од средњошколаца пласирали су се:

1. Ирена Котуровић, II разред, Гимназија Ивањица, „Немојте ми говорити“ Словенкa Марић
2. Петар Вранић, III раред Гимназија Ивањица, „Седим и посматрам“ Волт Витмен
3. Невена Јелић, IV разред, Гимназија Ивањица , „Пролећна песма“ Десанкa Максимовић
4. Миодраг Милошевић III разред, Техничка школа Ивањица, „Ако ме заборавиш“ Пабло Неруда


ОПШТИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА
ПОД ГЕСЛОМ „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“


     Општинска смотра рецитатора, ученика основних и средњих школа општине Ивањица одржаће се 30.марта 2018.године у плавој сали Дома културе у 12 часова.
     Организатор такмичења је Дом културе Ивањица а према пропизицијама такмичења, ученик –рецитатор говори једну песму по сопственом избору. Жири који је састављен од професора српског језика оцењиваће : избор песме, дикцију, природност и сугестивност казивања. На такмичењу ће се бирати десет најбољих рецитатора који ће Општину представљати на Окружној смотри у Горњем Милановцу, 14.априла текуће године.
     За такмичење се пријавило око 80 рецитатора из основних и средњих школа који су се пласирали на школским такмичењима.
     Циљеви смотре рецитатора су развијање код деце осећања за основне етичке и естетичке норме које садржи поезија, култивисање говорног израза, што сугестивније исказивање мисли и осећања песника, популарисање поезије и ширење круга рецитатора и љубитеља поезије.