logo

Сабор српске омладине из матице и расејања – „Јавор“


Обележавање 147. година Јаворског рата


       На Петровдан, у среду 12. јула, на Јавору ће се одржати обележавање 147.година од Јаворског рата у организацији општина Ивањица и Нова Варош и Хуманитарне организације „Стара Рашка“ из Београда, уз активно учешће Војске Србије.
      Тог дана у 9:00 часова у Цркви спомен костурници на Јавору одржава се литургија и помен погинулим у Јаворском рату 1876-1878. године.


      После службе у Цркви, у 12:00 часова. представници Војске Србије и Министарства одбране, представници општина Ивањица и Нова Варош , Хуманитарне организације „Стара Рашка“ и Удружења потомака ратника Србије, положиће венце и одати почаст погинулим на Спомен обележје на Калипољу и Споменик мајору Илићу.

Организатори Манифестације

Обележено 146. година Јаворског рата и одржан 15. Сабор српске омладине из матице и расејања!

      На историјској планини Јaвор 12. јула обележено је 146. годинa од почетка Српско-турског рата којим је вазална кнежевина Србија извојевала независност и ослободила се отоманске власти.

      Поводом тога, свештенство епархије Милешевске служило је литургију у цркви спомен костурници на Јавору а након тога положени су венци на Калипољу и споменик мајору Михаилу Илићу.

      Организатори обележавања Јаворског рата су: Општине Ивањица и Нова Варош, и ХО „Стара Рашка“ из Београда уз активно учешће Војске Србије, под покровитељством председника државе, Александра Вучића.

      У Јаворском рату страшна је и за српску војску трагична, била Калипољска битка у којој је на Ивањдан давне 1876 погинуло преко 7 000 војника а још више рањено. Јаворски рат се мора памтити и обележавати због великог броја војника у њему погинулих и због његове историјске улоге.      Венце на спомен обележја положили су :

- Изасланик председника РС, саветник председника за безбедност, Милорад Вељовић са војном пратњом
- Представници Министарства одбране и Војске Србије
- Председник општине Ивањица, Момчило Митровић и председник општине Нова Варош. Радосав Васиљевић
- Представници ХО Стара Рашка из Београда
- Удружења потомака ратника Србије
- Представници ОШ „Мајор Илић“ из Кушића

      У наставку је одржан 15. Сабор српске омладине из матице и расејања уз богат културно-уметнички програм где су учествовали фолклори из Хрватске, Берана из Црне Горе, из Београда, Нове Вароши и Ивањице, певачке групе, и инструменталисти .

       КУД „Коло“ из Берана и КУД „Прело“ из Београда братимили су се јуче на Јавору а чин братимљења допринеће бољим односима два братска народа.

       Присутне је поздравио, председник општине Ивањица, Момчило Митровић, након њега о значају Сабора говорио је оснивач Хуманитарне организације „Стара Рашка“, Војин Вучићевић Војо а затим се присутнима обратио изасланик председника Републике, господин Милорад Вељовић и отворио манифестацију.

       На Јавору нас је окупио понос на претке, искрена жеља да се захвалимо јунацима са Јавора на слободи и жртви. Обавеза свих нас је да чувамо сећање на све славне победе српске војске , да своје потомке учимо историји и да свету са поносом представљамо наше, животом стечене, и до данас брањене, слободарске цивилизацијске вредности.Обележавање Јаворског рата и 15. Сабор српске омладине из матице и расејања


       На Петровдан, у уторак 12. јула ове године, на Јавору ће се одржати обележавање Јаворског рата и јубиларни 15-ти Сабор српске омладине из матице и расејања, у организацији општина Ивањица и Нова Варош и Хуманитарне организације „Стара Рашка“ из Београда, уз активно учешће Војске Србије, под покровитељством председника државе, Александра Вучића.


      Тог дана у 9:00 часова у Цркви спомен костурници на Јавору одржава се литургија и помен погинулим у Јаворском рату 1876-1878. године. После службе у Цркви, изасланик председника Републике Србије, саветник председника за безебедност, Милорад Вељовић са војном пратњом, положиће венце и одати почаст погинулим на Спомен обележје на Калипољу у 11:00 часова и Споменик мајору Илићу у 11:30. Венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, организатори Манифестације и удружења потомака ратника Србије. У подне почиње културно-уметнички програм, у коме учествују ансамбли из дијаспоре и из општина Ивањица и Нова Варош, затим изворне певачке групе из Ивањице и Нове Вароши. У програму ће се чути гусле, које ће подсетити на историју српског народа.


      После званичног програма од 17:00 часова наставља се народно весеље које ће трајати до касних вечерњих сати. Позивамо Вас да будете део публике, духовног, историјског, националног и културно-уметничког програма.

Организатори Манифестације

Обележено 145. година Јаворског рата!

      На историјској планини Јавор 12. јула обележено је 145. годинa од почетка Српско-турског рата којим је вазална кнежевина Србија извојевала независност и ослободила се отоманске власти.

      Поводом тога, владика милешевски, Атанасије са свештенством служио је литургију у цркви спомен костурници на Јавору а након тога положени су венци на Калипољу и споменик мајору Михаилу Илићу.

      У Јаворском рату страшна је и за српску војску трагична, била Калипољска битка у којој је на Ивањдан давне 1876 погинуло преко 7 000 војника а још више рањено. Јаворски рат се мора памтити и обележавати због 20.000 војника у њему погинулих и због његове историјске улоге.

      Венце на спомен обележја положили су :

- Изасланик председника РС, Милорад Вељовић са војном пратњом
- Представници Министарства одбране и Војске Србије
- Заменик председника општине Ивањица, Ненад Главинић и председник општине Нова Варош. Радослав Васиљевић
- Представници ХО Стара Рашка из Београда
- Удружење потомака ратника Србије 1912-1918“ „Коста Тодоровић“ из Ужица
- Удружење потомака ратника Србије „Ивањица“ 1912-1918, пуковник Душан Пурић
- Удружење потомака ратника Србије „Војвода Петар Бојовић“ Нова Варош
- Представници Равногорског покрета
- Представници Ош „Мајор Илић“ из Кушића

      У наставку је одржан 14. Сабор српске омладине из матице и расејања уз богат културно-уметнички програм где су учествовали фолклори из Хрватске, Републике Српске, Ивањице, Нове Вароши и Новог Пазара, певачке групе, инструменталисти и глумачки пар из Београда који је казивао Витезовићев текст о мајору Илићу.

       Присутне је поздравио и манифестацију отворио, заменик председника општине Ивањица, Ненад Главинић.
Организатори обележавања Јаворског рата су: Општине Ивањица и Нова Варош, и ХО „Стара Рашка“ из Београда уз активно учешће Војске Србије, под покровитељством председника државе, Александра Вучића.OБЕЛЕЖАВАЊЕ ЈАВОРСКОГ РАТА „ЈАВОР 2021“
“Ој Јаворе не треба ти кише,
тебе Срби крвљу натопише“


      Овако се певало после Јаворског српско-турског рата 1876. године, који је Србија изгубила са губитком близу 20.000 војника. Овај рат био је увод у победе Србије у Првом балканском рату 1912. године, када се коначно ослободила од петовековног турског ропства.


      Јаворски рат не можемо да славимо, али морамо да га памтимо и обележавамо. То се посебно чини када је његово обележавање ушло у календар Војске Србије на Петровдан 12. јула сваке године. Манифестација на Јавору је посебно добила на значају од када се као њен покровитељ појављује председник Србије. Због тога и због учешћа Војске Србије Манифестација на Јавору постала је државна манифестација.
      Централни део Манифестације почиње 12. јула у 08.00 часова литургијом у Цркви спомен-костурници, српским ратницима Јаворског рата, коју ће служити ЊП владика милешевски Атанасије уз саслужење свештенства епархија Милешевске и Жичке. Од 11.00 до 13.00 часова организатори Манифестације са Војском Србије и удружењима која негују традиције ослободилачких ратова Србије одаће почаст борцима Јаворског рата и положити венце на спомен обележје на Калипољу, споменик мајору Илићу на Јавору и споменик палим Црногорцима у ратовима за ослобођење Србије на Кушићима. Од 13.00 до 15.00 часова траје XIV Сабор српске омладине из матице и расејања, у коме у културно уметничком програму учествују ансамбли Културно-уметничких друштава из матице и дијаспоре, изворне певачке групе, гуслар и глумци из Београда који ће говорити текст Милована Витезовића о Јаворском рату и ратницима.


      После званичног програма наставља народно весеље.
      Дођите на ову традиционалну националну Манифестацију, коју организују општине Ивањица и Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда, уз активно учешће Војске Србије.


Организатори Манифестације желе Вам добродошлицу!

ОБЕЛЕЖЕНО 142 ГОДИНЕ ОД ЈАВОРСКОГ РАТА-КАЛИПОЉСКЕ БИТКЕ

      Полагањем венаца на спомен обележја која чувају сећење на Јаворски рат (1876-1878) обележене су 142. године од битке у којој је Србија супротстављајући се турским снагама изгубила близу 20.000 војника. Јаворски рат започео је 6. јула на Калипољу са око 35.000 српских војника.


      У знак сећања на страдале борце данас су на Јавору венце положили генерални секретар председника Републике, Никола Селаковић, представници Војске Србије, општина Ивањица и Нова Варош, Удружења која негују традицију ослободилачких ратова као и представници ОШ’’Мајор Илић’’- Кушићи.
Поводом годишњице, генерални секретар председника Републике, Никола Селаковић отворио је пут преко села Љепојевићи који повезује Златиборски и Моравички округ и од великог је значаја за мештане овог краја.

      Хуманитарна организација ’’Стара Рашка’’ једанаест година заредом на овај дан организује и ’’Сабор српске омладине из матице и расејања’’. У културно уметничком програму наступили су гости из дијаспоре,културно уметничка друштва: "Свети Ђорђе" из Станчева код Темишвара,"Српски витезови" из Бања Луке и "Ђоко Патковић" из Боботе, и домаћини, КУД "Дом културе Ивањица" и" Дом културе Нова Варош". Песмом о Јавору добродошлицу гостима на Јавор пожелела је изворна певачка група "Оморика" а наступили су и браћа Коларевић и певачки парови из вика из Нове Вароши.

      Председник УО те организације, Војин Вучићевић, каже да је поносан на планове које држава има према овом крају. Улагањем у инфраструктуру створиће се услови да се људи задрже на овим просторима али и омладина врати у прелепе крајве наслоњене на планину Јавор.

      Од прошле године Јаворски рат-Калипољска битка сврстани су и у званичан календар Војске РС.OБЕЛЕЖАВАЊЕ ЈАВОРСКОГ РАТА
“Ој Јаворе не треба ти кише,
тебе Срби крвљу натопише“


      Овако се певало после Јаворског српско-турског рата 1876. године, који је Србија изгубила, са губитком близу 20.000 војника. Овај изгубљени рат био је увод у победе Србије у Првом балканском рату 1912.године, када се Србија коначно ослободила од петовековног ропства под Турцима.
      Јаворски рат се мора памтити и обележавати због броја у њему погинулих и због његове историјске улоге. То се посебно чини последње три године, од када је обележавање Јаворског рата ушло у календар Војске Србије, да се организује сваке године на Петровдан 12.јула. Обележавање је посебно добило на значају 2016.године када је покровитељ Манифетсације био председник Србије г. Томислав Николић и ове 2018.године када је покровитељ председник г. Александар Вучић.
      Овогодишња Манифестација има више програма које треба да види цела Србија, а посебно Западна Србија, са чије територије су ратовали и гинули војници на Јавору.
      Манифестација почиње Програмом обележавања Јаворског рата, прво литургијом у Цркви спомен-костурници на Јавору у 9 часова, затим, од 10 до 11.30 часова одавањем почасти и полагањем венаца код споменика мајору Илићу на Јавору и код споменика погинулим борцима на Калипољу.
      Од 11.30 до 12. часова покровитељ Манифестације председник Србије свечано отвара новоасфалтирани пут Љепојевићи – Јавор, који спаја општине НовуВарош и Ивањицу.


      Од 12 часова је Час историје посвећен Јаворском рату, ове године садржан у изложби слика и графика о Јаворском рату, чије је оргинале организатор Манифестације обезбедио из Војно-историјског музеја у Паризу.
      Од 13 до 15 часова је културно-уметнички програм – XI сабор српске омладине из матице и расејања.
      После званичног програма од 15 часова почиње народно весеље. Организатори званичног програма Манифестације су општине Ивањица и Нова Варош, Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда и Дом културе из Ивањице.