logo

Сабор на Ковиљу


Манастир Ковиље уз велики број верника и посетилаца прославио своју крсну славу!


      Поводом славе манастира у Ковиљу, јуче 26.јула после свечане литургије и богослужења, уз благослов монаштва и свештенства, одржан је културно-уметнички програм испред манастира, у организацији Дома културе Ивањица и Удружења изворних певачких група „Стари Влах Ивањица“ под покровитељством општине Ивањица. У програму су учествовале изворне певачке групе, здравичари и инструменталисти. Традиционални сабор окупио је мештане, госте из свих крајева Србије, који подржавају овакве манифестације и дају свој допринос очувању традиције, културолошког идентитета и изворног народног стваралаштва.
      Песмама о Ковиљу, Голији и Јавору представиле су се изворне певачке групе ивањичког краја.

       Сматра се да је манастир Светог Архангела Гаврила настао с краја 12. и почетком 13. века, судећи по остацима живописа и предања. Манастир Ковиље припада епархији Жичкој српске православне цркве. Данас је уређен као женски општежитељни манастир а игуманија је мати Агрипина.
      Током своје бурне историје, манастир Ковиље је заузимао важно место у духовном, националном и политичком животу православног народа Старог Влаха и био је место где је основана једна од најстаријих школа у Србији. Данас манастир Ковиље представља значајни духовни, културни и литургијски центар који изазива дивљење. Сви који се упуте у манастир Kовиље увериће се да вредне монахиње служе свакодневне литургије,предано раде на уређењу дворишта око конака, дочекују вернике, путнике намернике и са пуно топлине им причају о богатој историји овог верског здања.САБОР У КОВИЉУ!

      У среду 26. јула 2023. године, поводом славе манастира Светог Архангела Гаврила у Kовиљу, Дом културе Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица, организују културно-уметнички програм . У програму учествују изворне певачке групе општине Ивањица, инструменталисти, здравичари и хумористи.

      Литургија у манастиру почиње у 9 часова, служиће је локално свештенство са монаштвом манастира и гости, а културно - уметнички програм почиње у 13 часова.

Добро дошли у Kовиље 26. јула на Аранђеловдан!САБОР У КОВИЉУ!

      У уторак 26. јула 2022.године, поводом славе манастира Светог Архангела Гаврила у Kовиљу, Дом културе Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица, организују културно-уметнички програм . У програму учествују изворне певачке групе општине Ивањица, инструменталисти, здравичари и хумористи, и изворне певачке групе са стране, гости манифестације.

     Литургија у манастиру почиње у 9 часова, служиће је локално свештенство са монаштвом манастира и гости, а културно уметнички програм почиње у 13 часова код чесме испод манастира, преко пута МЗ Ковиље.

Добро дошли у Kовиље 26. јула на Аранђеловдан!


ОБАВЕШТЕЊЕ

     Обавештавамо љубитеље изворне српске песме, певачке групе, све учеснике културно уметничког програма, који су требали да наступе у Ковиљу 26. јула у 13 часова, да се културно уметнички програм отказује због немогућности извођења из техничких разлога.

Дом културе ИвањицаСАБОР У КОВИЉУ!

      У понедељак 26. јула 2021.године, поводом славе манастира Светог Архангела Гаврила у Kовиљу, Дом културе Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица, организују културно-уметнички програм . У програму учествују изворне певачке групе општине Ивањица, инструменталисти, здравичари и хумористи, и изворне певачке групе са стране, гости манифестације.

     Литургија у манастиру почиње у 9 часова, служиће је Његово Преосвештенство владика жички Јустин са свештенством и монаштвом, а културно уметнички програм почиње у 13 часова.

Добро дошли у Kовиље 26. јула на Аранђеловдан!Манастир Ковиље уз велики број верника и посетилаца прославио своју крсну славу!

       Поводом славе манастира у Ковиљу, у петак 26.јула после свечане литургије и богослужења одржан је културно-уметнички програм у организацији Дома културе Ивањица и Удружења изворних певачких група „Стари Влах Ивањица“ под покровитељством општине Ивањица.
      Учесници програма прво су посетили манастир, помолили се Богу за своје здравље и здравље својих најближих а затим запевали „Помози нам Вишњи Боже“, Химну о Ковиљу и многе друге песме о Голији и Јавору. Орило се манастирско двориште од српске песме на радост монахиња, верника и ходочасника.
       Културно-уметнички програм је почео свечаним дефилеом од манастира до саборишта, а затим су наступале најбоље изворне певачке групе, инструменталисти, и хумористи. Традиционални сабор окупио је око 300 посетилаца, међу којима су били мештани, гости из Београда из Хуманитарне организације “Стара Рашка”, гости из свих крајева Србије, који подржавају овакве манифестације и дају свој допринос очувању традиције, културолошког идентитета и изворног народног стваралаштва.
      Песмама о Ковиљу, Голији и Јавору представиле су се изворне певачке групе ивањичког краја а гости из Пожеге и Севојна изворним песмама свога краја
      Сматра се да је манастир Светог Архангела Гаврила настао с краја 12. и почетком 13. века, судећи по остацима живописа и предања. Манастир Ковиље је женски манастир и припада епархији Жичкој српске православне цркве.
      Током своје бурне историје, манастир Ковиље је заузимао важно место у духовном, националном и политичком животу православног народа Старог Влаха и био је место где је основана једна од најстаријих школа у Србији. Данас Манастир Ковиље представља значајни духовни, културни и литургијски центар који изазива дивљење.КОВИЉЕ 2019

     У петак 26. јула 2019. године, поводом славе манастира Светог Архангела Гаврила у Kовиљу, Дом културе Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица организују културно-уметнички програм . У програму учествују изворне певачке групе општине Ивањица, инструменталисти, здравичари и хумористи, и изворне певачке групе са стране, гости манифестације.
      Литургија у манастиру почиње у 9 часова а културно уметнички програм у 14 часова.
     Манастир Ковиље припада епархији Жичкој српске православне цркве.
     Смештен је на улазу у село Ковиље, на 32 километра од Ивањице, на обронцима планина Голије и Јавора, у долини реке Ношнице. Манстирски храм је посвећен Светом Архангелу Гаврилу.
     Први помен о овом манастиру налази се у Крушевачком Поменику из 1606. године.
     Манастир сачињавају два храма: први посвећен Светом Архангелу Гаврилу и други који је касније саграђен, а посвећен Светом Николи. Црква Светог Архангела се једним делом наслања на стену, тако да се може сврстати у ред пећинских цркава испосничког типа. Сматра се да је манастир настао с краја 12. и почетком 13. века, судећи по остацима живописа и предања.
     Године 1644. рашки митрополит Гаврило (Рашковић), долази у манастир и налази га одавно запуштеног, у тешком стању. Тада га обнавља и у њему остаје једно време, а 1651. манастиру прилаже једно оковано и украшено Свето Јеванђеље за богослужбене потребе обновљене цркве Светог Николе, и ослобађа манастирску земљу коју враћа манастиру.
     Из записа из 1733. године види се да је у манастиру живео духовник Филип код кога су учили они који су хтели бити свештеници. Из свега се види да је манастир заузимао важно место како у духовном, тако и у националном и политичком животу народа овог краја.
     Манастир је обновљен 2005. године, а у периоду од 2007 - 2009 изграђен је и манастирски конак. Сада је женски манастир, а младе и вредне монахиње предано раде на уређењу дворишта око конака, служе свакодневне литургије, дочекују путнике намернике и са пуно топлине им причају о богатој историји овог верског здања.

Добро дошли у Kовиље 26. јула на Аранђеловдан!


Манастир Ковиље уз велики број верника и посетилаца прославио своју крсну славу!


      Поводом славе манастира у Ковиљу, у четвртак 26.јула после свечане литургије и богослужења одржан је културно-уметнички програм у организацији Дома културе Ивањица и Удружења изворних певачких група „Стари Влах Ивањица“ под покровитељством општине Ивањица. Програм је почео свечаним дефилеом од манастира до саборишта, химном о Ковиљу а затим су наступале најбоље изворне певачке групе, здравичари и хумористи. Традиционални сабор окупио је око 500 посетилаца, међу којима су били мештани, гости из Београда из Хуманитарне организације “Стара Рашка”, гости из свих крајева Србије, који подржавају овакве манифестације и дају свој допринос очувању традиције, културолошког идентитета и изворног народног стваралаштва.

      Песмама о Ковиљу, Голији и Јавору представиле су се изворне певачке групе ивањичког краја а гости са Златибора, из Рогачице, Чачка и Љига изворним песмама свога краја.
       Сматра се да је манастир Светог Архангела Гаврила настао с краја 12. и почетком 13. века, судећи по остацима живописа и предања. Манастир Ковиље припада епархији Жичкој српске православне цркве.

       Током своје бурне историје, манастир Ковиље је заузимао важно место у духовном, националном и политичком животу православног народа Старог Влаха и био је место где је основана једна од најстаријих школа у Србији. Данас Манастир Ковиље представља значајни духовни, културни и литургијски центар који изазива дивљење.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СЛАВЕ МАНАСТИРА КОВИЉЕ

     У четвртак 26.јула 2018.године, поводом славе Манастира Светог Архангела Гаврила у Kовиљу, Дом културе Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах Ивањица“ организују културно-уметнички програм .


     Литургија почиње у 9 часова. У програму учествују изворне певачке групе општине Ивањица, инструменталисти, здравичари и хумористи, и изворне певачке групе са стране, гости манифестације. Програм почиње у 14 часова.
     Манастир Ковиље припада епархији Жичкој српске православне цркве.Смештен је на улазу у село Ковиље, на 32 километра од Ивањице, на обронцима планина Голије и Јавора, у долини реке Ношнице. Манстирски храм је посвећен Светом Архангелу Гаврилу.
     Први помен о овом манастиру налази се у Крушевачком Поменику из 1606. године.
     Манастир сачињавају два храма: први посвећен Светом Архангелу Гаврилу и други који је касније саграђен, а посвећен Светом Николи. Црква Светог Архангела се једним делом наслања на стену, тако да се може сврстати у ред пећинских цркава испосничког типа. Сматра се да је манастир настао с краја 12. и почетком 13. века, судећи по остацима живописа и предања.
     Године 1644. рашки митрополит Гаврило (Рашковић), долази у манастир и налази га одавно запуштеног, у тешком стању. Тада га обнавља и у њему остаје једно време, а 1651. манастиру прилаже једно оковано и украшено Свето Јеванђеље за богослужбене потребе обновљене цркве Светог Николе, и ослобађа манастирску земљу коју враћа манастиру.
     Из записа из 1733. године види се да је у манастиру живео духовник Филип код кога су учили они који су хтели бити свештеници. Из свега се види да је манастир заузимао важно место како у духовном, тако и у националном и политичком животу народа овог краја.
     Манастир је обновљен 2005. године, а у периоду од 2007 - 2009 изграђен је и манастирски конак. Сада је женски манастир, а младе и вредне монахиње предано раде на уређењу дворишта око конака, служе свакодневне литургије, дочекују путнике намернике и са пуно топлине им причају о богатој историји овог верског здања.
      Посетите манастир Kовиље и проведите пријатне тренутке уз културно-уметнички програм.

Добро дошли у Kовиље 26. јула на Аранђеловдан!


Манастир Ковиље уз велики број верника и посетилаца прославио своју крсну славу!


     Поводом славе манастира у Ковиљу, јуче 26.јула после свечане литургије и богослужења одржан је културно-уметнички програм у организацији Дома културе Ивањица и Удружења изворних певачких група „Стари Влах Ивањица“ под покровитељством општине Ивањица. Програм је почео свечаним дефилеом од манастира до саборишта, химном о Ковиљу а затим су наступале најбоље изворне певачке групе, здравичари и хумористи. Традиционални сабор окупио је око 600 посетилаца, међу којима су били мештани, гости из Београда из Хуманитарне организације “Стара Рашка”, гости из иностранства и свих крајева Србије, који подржавају овакве манифестације и дају свој допринос очувању традиције, културолошког идентитета и изворног народног стваралаштва.
     Испред организатора добродошлицу у Ковиље свим присутнима пожелели су председник МЗ Ковиље, Синиша Бојовић и в.д. директора Дома културе Ивањица, Милан Крунић.

     На обронцима Голије и Јавора, у долини реке Ношнице, у Старовлашком селу Смиљевац, на месту које као да је Господ изабрао, како би са високе стене гледао речни ток, на 32 км југозападно од Ивањице, налази се ковиљска светиња, манастир посвећен Светим Арханђелима Михајлу и Гаврилу. Први помен о манастиру Ковиље налази се у Крушевачком Поменику из 1606. године. Манастирску целину сачињавају две цркве: Светог Арханђела Гаврила и касније саграђена црква Светог Николе из 1644. године.
     Сматра се да је манастир Светог Арханђела Гаврила настао с краја 12. и почетком 13. века, судећи по остацима живописа и предања. Током своје бурне историје, манастир Ковиље је заузимао важно место у духовном, националном и политичком животу православног народа Старог Влаха и био је место где је основана једна од најстаријих школа у Србији. Данас Манастир Ковиље представља значајни духовни, културни и литургијски центар који изазива дивљење.

     Након 200 година је овде обновљено монаштво. Манастир је обновљен 2005. године, а у периоду 2007 - 2009 изграђен је и манастирски конак. Осам монахиња насељавају ову свету обитељ и личним искуством монашког подвига откривају сву лепоту и узвишеност идења за Христом.
     Манастир Ковиље припада епархији Жичкој српске православне цркве. Сви који се упуте у манастир Ковиље увериће се да младе и вредне монахиње предано раде на уређењу дворишта око конака, служе свакодневне литургије, дочекују вернике, путнике намернике и са пуно топлине им причају о богатој историји овог верског здања.Манифестација “КОВИЉЕ 2017“


     У среду 26.јула 2017.године, поводом славе Манастира Светог Архангела Гаврила у Kовиљу, Дом културе Ивањица организује културно-уметнички програм . У програму учествују изворне певачке групе општине Ивањица, инструменталисти, здравичари и хумористи, и изворне певачке групе са стране, гости манифестације. Програм почиње у 14 часова.
     Заинтересовани угоститељи за спремање свечаног ручка за учеснике програма манифестације, Захтев за достављање понуда за угоститељске услуге, могу преузети у Дому културе до среде 19. јула текуће године од 7,30 до 15,30.
     Сви који се упуте у манастир Kовиље који је настао у 13.веку увериће се у љубазност монахиња које служе свакодневне литургије, дочекују вернике и путнике намернике и са пуно топлине им причају о богатој историји овог верског здања.
     Посетите манастир Kовиље и проведите пријатне тренутке уз културно-уметнички програм.Манастир Kовиље

      У уторак 26.јула 2016.године, поводом славе Манастира Kовиља, Светог Архангела Гаврила, Дом културе Ивањица организује културно-уметнички програм . У програму учествују изворне певачке групе општине Ивањица, инструменталисти, здравичари и хумористи. Програм почиње у 14 часова и одржаће се у дворишту Основне школе у Kовиљу.
      Сви који се упуте у манастир Kовиље који је настао у 13. веку увериће се у љубазност монахиња које служе свакодневне литургије, дочекују вернике и путнике намернике и са пуно топлине им причају о богатој историји овог верског здања.
      Посетите манастир Kовиље и проведите пријатне тренутке уз културно-уметнички програм.

Добро дошли у Kовиље 26. јула на Аранђеловдан!

Манастир Ковиље уз присуство великог броја верника прославио своју крсну славу Свете Архангеле

      Славска литургија у манастиру Ковиље јуче је окупила велики број верника, свештенства и грађана како Ивањице тако и Чачка, Београда и других места који су дошли у Ковиље да се помоле Богу за здравље својих најближих. Вредне монахиње срдачно су дочекале госте са благословом Божјим и вером у Христа.
      Поводом славе манастира, Дом културе Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица, под покровитељством општине Ивањица, организовали су културно уметнички програм у коме је наступило 15 певачких група, инструменталисти и хумористи. Посетиоци су уживали у изворној српској песми која представља нашу традицију и наш културолошки идентитет а након тога наставили дружење на традиционалном сабору.

Манастир Ковиље

      У недељу 26. јула 2015. године, поводом славе Манастира Ковиља, Светог Архангела Гаврила, Дом културе Ивањица организује културно-уметнички програм. У програму учествују изворне певачке групе општине Ивањица, инструменталисти, здравичари и хумористи. Програм почиње у 14 часова и одржаће се у дворишту Основне школе у Ковиљу.

      Први помен о овом манастиру налази се у Крушевачком Поменику из 1606. године. Манастир сачињавају две цркве: Светог Архангела Гаврила и Светог Николе, која је касније саграђена. Црква Св. Архангела се једним делом наслања на стену, тако да је можемо сврстати у ред пећинских цркава испосничког типа. Сматра се да је манастир настао с краја 12. и почетком 13. века, судећи по остацима живописа и предања.

      Сви који се упуте у манастир Ковиље увериће се да младе и вредне монахиње предано раде на уређењу дворишта око конака, служе свакодневне литургије, дочекују вернике, путнике намернике и са пуно топлине им причају о богатој историји овог верског здања. Манастир Ковиље припада епархије Жичкој српске православне цркве.
      Посетите манастир Ковиље и проведите пријатне тренутке уз културно-уметнички програм.

Добро дошли у Ковиље!

Манастир Ковиље

      У суботу 26. јула 2014. године, поводом славе Манастира Ковиља, Светог Архангела Гаврила, Дом културе Ивањица организује културно-уметнички програм у циљу прикупљања новчаних средстава за помоћ у лечењу Марка Вујовића, старог 2 године из Смиљевца.


      У програму учествују изворне певачке групе општине Ивањица, инструменталисти, здравичари и хумористи. Програм почиње у 14 часова и одржаће се у дворишту Основне школе у Ковиљу.
      Гости програма: крајишка певачка група „СРПСКА ТРОМЕЂА“!
      После културно уметничког програма уз вруће печење и хладно пиће, народно весеље под шатром „Срцем за Марка“ уз оркестар “Медено срце.”
      Посетите манастир Ковиље и проведите пријатне тренутке уз културно-уметнички програм.


Добро дошли у Ковиље!