logo

Нушићијада


ПРОГРАМ НУШИЋИЈАДА 2022.КОМПЛЕТАН ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА НУШИЦИЈАДА 2022.


Саопштење Организационог одбора фестивала Нушићијада

      Организациони одбор фестивала Нушићијада, поводом неистина изнетих у појединим медијима огласио се саопштењем:

      -Иако нам је испод части да коментаришемо кулоарске приче, приморани смо, због јавног мњења, да демантујемо неистине изнете на рачун организатора фестивала Нушићијада. Ноторне лажи, којима поједини чланови УГ Кудес већ дуже време манипулишу јавним мњењем, ивањички фестивал културе и забаве стављају у негативну конотацију што је недопустиво, посебно ако се зна да је природно станиште Нушићијаде општина Ивањица и да она припада искључиво грађанима ове вароши. За разлику од самозваних прогнаних поборника Нушићевог лика и дела који неуспех ” приватне журке назване Нушићијада”, бране политички обојеним и неистинитим изјавама, народ Ивањице и читаве Србије јасно је показао где и коме припада фестивал. Овогодишња Нушићијада забележила је највећу посећеност од самог обнављања и то је за нас велико признање и једини валидни параметар поверења и подршке. Неистините оптужбе на рачун организатора фестивала засноване су искључиво на личним незадовољствима особа којима је “ускраћено” право самовоље, а истина је да су управо они вршили притисак на све медије у Србији, па и поједине извођаче, како би спречили успешну организацију овогодишње Нушићијаде. На адресу готово свих медијских кућа стизали су дописи упозорења о заштити појединих сегмената фестивала Нушићијада од стране УГ Кудес, што је у добром делу негативно утицало и оскрнавило слику овог, за Ивањицу, јединственог културног догађаја. Да ли су грађани Ивањице, једини заслужни за обнову фестивала Нушићијада, дали подршку УГ Кудес да заштити нешто што им не припада, питање је на које ће у наредном периоду одговор морати да дају надлежне институције. Нушићијада је обновљена иницијативом грађана Ивањице, према рецепту и визуелном идентитету некадашњих оснивача, Дома културе, општине Ивањица и заслужних појединаца те као таква творевина никада не може припадати било ком удружењу грађана нити политичкој партији. Слобода кретања је загарантовано право сваког становника Србије и ми га никада и ничим нећемо угрожавати, али ћемо се здушно , уз народ Ивањице, борити да Нушићијада остане аполитична манифестација усмерена искључиво према култури, хумору, забави, иако је неки веома свесно у недостатку аргумената боје бојама политичких противника.– каже се у саопштењу достављеном медијима.

Извор сајт инфо ЛИГА


Девета "Нушићијада" оборила рекорде посећености

      У Ивањици је завршена девета обновљена Нушићијада, која је, по оцени организатора, оборила досадашње рекорде посећености.
      Нушић је скоро четири дана био Градоначелник ивањичке престонице културе, смеха, забаве. За глумца Милосављевића девети пут Нушићијада је више од улоге.
      "Са сваким се трудим да будем у добром дијалогу, да сваког саслушам, да се подружим, да се провеселим и то је много много тежа улога него бити у позоришту", каже глумац Милан Милосављевић.
      Протеклих дана на шест градских сцена посетиоци су имали прилику да погледају девет позоришних представа, 10 музичких концерата, неколико филмова, четири изложбе и још пуно садржаја намењених свим генерацијама.
      Гости из Србије али и из света поручују да је Нушићијада јединствена.
      Девета обновљена "Нушићијада" по оцени организатора оборила је досадашње рекорде посећености, а организатори кажу – оваква манифестација доноси им много више.
      "Не само већи број гостију за 'Нушићијаду', већ и у току године имамо због 'Нушићијаде' госте који се одлуче да дођу у Ивањицу, у наша прелепа села, у наш град", каже Радомир Лишанин из Туристичке организација Ивањица.
      Симболично и на крају овогодишње манифестације Нушић је кључеве града вратио актуелном председнику општине.
      "Хвала Ивањичанима и целој Србији, такође људима који су дошли из иностранства што су успели односно дали свој допринос да ова манифестација буде на нивоу на коме заслужује", поручио је председник Општине Ивањица Зоран Лазовић.
      У програм су учестовали беседници, хумористи, забављачи, писци, музичари.
      Награђени су најбољи сатиричари, а у специфичном амбијенту и чувеном ивањичком чаршијању уживали су они који су, како кажу, бар накратко заборавили на секирацију и невозу.НУШИЋИЈАДА
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У СЛАВУ ПОЛА ВЕКА

     У присуству великог броја гостију, пријатеља фестивала и грађана Ивањице одржана је Свечана академија у славу пола века од зачетка Нушићијаде. Академија је отворена химном Нушићијаде која је рађена по тексту Душка Радовића,компоновао је Миодраг Илић Бели , аранжирао Војкан Борисављевић а извео је градски хор ’’Ива вокалис’’ под руководством Аните Пешић Ивковић.

     Након подсећања на историју ивањичког фестивала, покренутог 1967. године, „замрзнутог“ 1972. и обновљеног 2010. године великом грађанском иницијативом, уручена су признања онима који су у претходним годинама стојички подносили сусрете и сударе са хумором без цензуре, сатирањем без повода, самопрегором без накнаде и културом без ограничења, али и дали посебан допринос нашем фестивалу.
     Радомир Ристић, председник општине у време обнове Нушићијаде, добио је признање за изванредну процену ризика сусрета грађана са општедоступном културом и дозвољавање истог. Старе кључеве града уручио му је садашњи председник општине, Зоран Лазовић.

     Милан Милосављевић, ивањички Нушић, за увођење највиших стандарда живота током својих тродневних владавина усмено је добио гаранцију да ће му бити подигнут споменик у Ивањици, као и модел истог.
     За необјашњиву љубав према нашем граду и подршку од првих дана, награђен је Петар Божовић. Вишенаменски штап са постољем за освежење послат му је брзом поштом на Цетиње а уз топле речи упућене Ивањици и Нушићијади у Петрово име захвалила се супруга Снежана Божовић.
     Петар Арбутина за увођење сатирања као новог књижевног правца, добитник је специјалне писаће машине, која је уједно антиквититет и новитет, пише у свим форматима, сама прелама и припрема за штампу.

     Призање за инспирацију и нецензурисане шале, добио је Зоран Кесић.Колекција шоља и апаратура за прву помоћ (чекић и лепљива трака) да у случају опасности исту прелепи преко уста, уручени су му за допринос резистентности широких маса на поливање слободним мишљењем, хладном водом и небрањеним хумором.
     Александар Ивановић понео је признање за стојичко подношење захтева шефа протокола и излагање својих коња истима. Награда од ’’нушићеваца’’ је потковица, која осим среће гарантује и много радости и весеља.
     Снежана Милинковић за само- и машинопрегор приликом шивења више од 500 костима за нушићевско парадирање добила је магично огледало, за подизање степена задовољства својих муштерија.      Светислав Марковић признање носи за рекордан број посета архивима и институтима за неисцрпна истраживања.У случају да почне да губи ред у својој библиотеци, сада има специјално израђен, персоналозован, деловодни печат.
     Чланови Програмског савета Нушићијаде – Јасна Димитријевић, Ива Ераковић, Кристина Којунџија и Небојша Нушић, добили су признање за веру да су квалитет и уметност важни, упркос реалним индикаторима.

     Најнепосреднији виновници и ударници – волонтери Нушићијаде добили су признање за херојске подухвате, сналажења у кризним ситуацијама и будне дане и ноћи, а тим фестивала за ентузијазам, креативност и неисцрпну веру у боље сутра. Да би дуже трајали награђени су кутијом бенседина, који ће им омогућити 5 сати сна дневно наредних годину дана.
     Коначно, признање је додељено грађанима Ивањице, пријатељима и гостима фестивала за истрајност и издржљивост у директном судару са свеприсутном културом, небрањеним смехом, Нушићем и нушићевским. Они су као награду добили ни мање ни више него филм.На свечаном скупу премијерно је приказан документарни филм „Нушићијада, више од фестивала“ снимљен у част ове прославе. У филму су учешће узели врхунски уметници и ауторитети попут Горана Марковића, проф Светозара Рапајића, Здравка Шотре, Јасне Димитријевић, Тодора Лалицког, Секе Саблић, Сергеја Трифуновића и многих других, али и бројни Ивањичани који су са нама поделили своја сећања на стару и свој доживљај нове Нушићијаде.

     По завршетку академије, у галерији Дома културе, директорка Музеја Града Београда, Татјана Корићанац, отворила је изложбу „Нушић у карикатури“. Колекцију карикатура допунила је посебно вредна слика- портрет Бранислава Нушића, уље на платну, рад Уроша Предића, једног од највећих српских сликара.

Извор сајт инфо ЛИГА


СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА НУШИЋИЈАДЕ 2017

     Свечана академиија поводом пола века од зачетка Нушићијаде одржаће се у четвртак, 24. августа 2017. године, на великој сцени Дома културе у Ивањици, са почетком у 18 часова. На овој свечаности поново ће се, после доста година, чути химна Нушићијаде, биће додељена специјална признања у духу некадашњих шаљивих награда, и приказан документарни филм „Нушићијада, више од фестивала“ припремљен посебно за ову прилику.
     Свечана академија биће отворена химном Нушићијаде коју је компоновао Миодраг Илић Бели по тексту Душка Радовића, а за потребе прославе јубилеја аранжирао маестро Војкан Борисављевић. Химну ће извести млади таленти окупљени око светски познатог концепта инклузике кроз музику „Ел Система“ и ивањички градски хор.
     Након подсећања на историју нашег фестивала, покренутог 1967. године, „замрзнутог“ 1972. и обновљеног 2010. године великом грађанском иницијативом, уследиће уручење признања онима који су у претходним годинама стојички подносили сусрете и сударе са хумором без цензуре, сатирањем без повода, самопрегором без накнаде и културом без ограничења, али и дали посебан допринос нашем фестивалу.
     Радомир Ристић, председник општине у време обнове Нушићијаде, добија признање за изванредну процену ризика сусрета грађанства са општедоступном културом и дозвољавање истог; Милан Милосављевић, ивањички Нушић, за увођење највиших стандарда живота током својих тродневних владавина; Петар Божовић за необјашњиву љубав према Ивањици, Петар Арбутина за увођење сатирања као новог књижевног правца, а Зоран Кесић за допринос резистентности широких маса на поливање слободним мишљењем, хладном водом и небрањеним хумором. Александар Ивановић понеће признање за стојичко подношење захтева шефа протокола и излагање својих коња истима, а Снежана Милинковић за само- и машинопрегор приликом шивења више од 500 костима за нушићевско парадирање. Светислав Марковић признање носи за рекордан број посета архивима и институтима за неисцрпна истраживања, а чланови Програмског савета Нушићијаде добијају признање за веру да су квалитет и уметност важни, упркос реалним индикаторима. Волонтери Нушићијаде добијају признање за херојске подухвате, сналажења у кризним ситуацијама и будне дане и ноћи, а тим фестивала за ентузијазам, креативност и неисцрпну веру у боље сутра. Коначно, признање се додељује грађанима Ивањице, пријатељима и гостима фестивала за истрајност и издржљивост у директном судару са свеприсутном културом, небрањеним смехом, Нушићем и нушићевским. Они као награду добијају ни мање ни више него филм, док ће преглед специјалних награда бити објављен након доделе.
     Након доделе награда, на свечаном скупу биће премијерно приказан документарни филм „Нушићијада, више од фестивала“ који смо припремили у част ове прославе. У филму су учешће узели врхунски уметници и ауторитети попут Горана Марковића, проф Светозара Рапајића, Здравка Шотре, Јасне Димитријевић, Тодора Лалицког, Секе Саблић, Сергеја Трифуновића и многих других, али и бројни Ивањичани који су са нама поделили своја сећања на стару и свој доживљај нове Нушићијаде.
     По завршетку академије, у галерији Дома културе, директорка Музеја Града Београда, Татјана Корићанац, отвориће изложбу „Нушић у карикатури“. Колекцију карикатура допуниће посебно вредна слика- портрет Бранислава Нушића, уље на платну, рад Уроша Предића, једног од највећих српских сликара, која ће бити изложена током отварања изложбе захваљујући посебној љубазности музеја.

Извор сајт инфо ЛИГА

Рођендан господина Нушића

       У четвртак 28. августа, вече уочи званичног почетка овогодишње Нушићијаде, у оквиру богатог позоришног програма, у великој сали Дома културе у 19.30 часова биће одиграна позоришна представа “Рођендан господина Нушића”, Звездара театра. Текст за овај комад написао је Душан Ковачевић, режију Небојша Брадић, а у насловним ролама појављују се Бранислав Лечић, Драган Петровић, Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Иван Зарић и Сандра Балабан.
      Представа је премијерно изведена 10. априла ове године на сцени “Данило Бата Стојковић” Звездара театра, побравши све симпатије публике, а прву награду за најбољу представу по оцени стручног жирија, освојила је недељу дана касније на “Нушићевим данима” у Смедереву.

      Радња представе се дешава у Београду, 6. новембра 1924. године, на дан прославе Нушићевог 60. рођендана. То није обичан дан, обичног човека, већ рођендан великог писца. Ова биографска драма са елементима комедије јесте музичко-драмски омаж животу и делу најзначајнијег српског комедиографа. Док га после свечане академије на Универзитету чекају и у Народном позоришту ради званичне прославе, он је свратио у Скадарлију да се поздрави са себи блиским људима. У измишљеном, али могућем следу догађаја Нушић се у кафани Златни пехар среће са младом глумицом Љубинком Бобић, затим са Спасојем – газдом кафане, који је његов ратни друг, келнером – момком који жели да постане глумац, а у друштву се нашао и један писац неодиграних трагедија.

      Представа са лакоћом, хумором и сетом акцентује податке из Нушићевог приватног и јавног живота, а комичне ситуације сенчи нека врста трагичне ироније, као и аналогије са данашњим временом. Кроз разговоре ликова у комаду помаља се комплексна личност Нушића, али и слика бурног доба у којем је живео и стварао. Кроз представу се провлачи још један велики јубилеј, а то је стогодишњица од почетка првог светског рата, помињањем Принципа, али и преиспитивањем узрока почетка Првог светског рата. Дух времена додатно дочарава жива музика кафанског оркестра који води руска емигранткиња Каћа. Иако представа има елементе комедије, она има нераскидиву везу са трагичним елементима српског друштва које је прошло и које се опорављало од претходних ратних страхота.
      Улоге: Бранислав Лечић, Драган Петровић, Тамара Драгићевић, Петар Бенчина, Иван Зарић, Сандра Балабан.


Нушићијада најављена у Нушић фондацији‏

      Тачно недељу дана пре почетка манифестације, јубиларна Нушићијада представљена је у просторијама Нушић фондације. Уз шољу кафе, Нушићевог омиљеног пића, организатори и чланови фестивалског савета говорили су о значају који Нушићијада има за Ивањицу, Србију и регион, након чега су представили овогодишњи програм.

      Уводну реч дао је ивањички Бранислав Нушић- Милан Милосављевић који оживљава лик Бен Акибе већ пету годину. Затим се присутнима обратио управитељ Нушић фондације, члан Програмског савета Нушићијаде и рођак великог писца, Небојша Нушић.

       Захваливши се организаторима Нушићијаде за постојање фестивала, истакао је да је он најзначајнија манифестација која слави лик и дело Бранислава Нушића не само у земљи, већ и региону. Истакао је да је ова конференција догађај који заправо отвара просторије фондације јавности.

      Након њега, представницима медија обратили су се Радомир Лишанин, директор Туристичке организације општине Ивањица, и Миланко Бошковић, члан Организационог одбора и медијског тима Нушићијаде. Њих двојица истакли су значај манифестације за општину, уз напомену да Нушићијада чини сваког од њених организатора поносним.

      У завршном делу конференције Вера Јовановић, кординаторка фестивала, представила је део програма јубиларне Нушићијаде, нагласивши још значајнији фокус на самом Нушићу, његовом делу, стилу и маниру. Представљање је било праћено читањем извода из Нушићевих дела који говоре о актуелности овог писца, а које је наговестило програм најмасовнијег читања генија смеха у историји.

      Након вишеструко награђеног промотивног филма, гости су уз чашу пића уживали и у чашици разговора о “виђењу за Ивањицу”.ОБАВЕШТЕЊЕ


      Драги наши суграђани, волонтери и пријатељи фестивала

      Обавештавамо вас да ћете у периоду од 21. до 22. августа 2014. године у просторијама Удружења грађана КудеС у Дому културе, од 10:00 до 17:00 h моћи да изаберете и изнајмите костиме које ћете носити на предстојећем фестивалу. При изнајмљивању костима, молимо све пунолетне суграђане да понесу копију своје личне карте, а малолетне да понесу копије личне карте једног од родитеља. За децу до 15 година, костим ће моћи да изнајми родитељ уз копију своје личне карте. Како не бисмо дошли у непријатну ситуацију при изнајмљивању или враћању костима, свако ће уз копију личне карте потписати и пуноважан уговор о изнајмљивању костима.

      С' поштовањем, Ваш КудеС.