logo

Дом Културе Ивањица

     


Књижевне вечери


Књижевно вече


Промоција романа "Мемоари душе" Маријане Дешић

      Маријана Дешић рођена је у Ужицу 24. октобра 1989. године, живи у Ивањици где је завршила основну школу, а средњу школу завршила је у Ужицу. Студирала је права а од детињства је велики љубитељ књижевности. Пише прозу, есеје, приповетке, романе и поезију а млада списатељица за себе каже да пише искључиво срцем.


Промоција романа "Мемоари душе" Маријане Дешић


ОТКАЗАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МИРКА БОШЊАКОВИЋА „ЗАВИЧАЈНИ МУК“

       Из оправданих разлога промоција књиге Мирка Бошњаковића "Завичајни мук" заказана за вечерас биће отказана.

Дом културе Ивањица

СРЕДА 10.ОКТОБАР У 18 ЧАСОВА
ДОМ КУЛТУРЕ – ПЛАВА САЛА
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МИРКА БОШЊАКОВИЋА „ЗАВИЧАЈНИ МУК“

      У среду 10. октобра, у 18 часова у Плавој сали Дома културе у Ивањици, одржаће се књижевно вече Мирка Бошњаковића из Чачка. Песник, Мирко Бошњаковић, промовисаће збирку песама „Завичајни мук“.
      Мирко Бошњаковић рођен је у Маскови код Ивањице а живи у Чачку. Радни век је провео у Горњем Милановцу а 2008 године одлази у пензију. Пише песме и компонује. Одласком у пензију добија доста слободног времена и осећа потребу да нешто забележи као трајни запис о свом родном крају. У сећању су му остали мајка, отац, свака стаза и путељак, сабори и девојке, чобаница Рада и њена бела стада. Како аутор у песми каже „ Са Јавора сам отишао као дете, низ Мораву и планине клете, путовао ливадом и гором ал ми срце оста под Јавором“. Поред написаних песама компоновао је и ауторску песму о Јавору и песму о мајору Михаили Илићу. Своје стихове забележио је у књизи поезије „Завичајни мук“. Казивао је песме на многим манифестацијама и на Фестивалу изворне српске песме у Приликама а КУД „Прилички Кисељак“ биће гост ове књижевне вечери.

Позивамо Вас да дођете на књижевно вече и промоцију књиге „Завичајни мук“!

Петак 12.октобар у 19 часова
Дом културе Ивањица – Плава сала
Промоција књиге Љубивоја Јовановића
„Бела пчела“ – прилози за митолошку историју Срба

      У петак 12.октобра, у Плавој сали Дома културе одржаће се књижевно вече Љубивоја Јовановића, на коме ће се промовисати књига „Бела пчела“.

      Љубивоје Јовановић је српски академски сликар познат по својим сликама, књигама и радовима инспирисаним словенском религијом.
      Рођен је 22. јануара 1950. године у Северову код Ариља. Завршио је пекарски занат у Ариљу 1968. Године а ликовну академију 1978. године у Прагу. Бавио се педагошким радом до 1987. године, а затим је у статусу слободног уметника. Био је директор Културног центра у Ариљу од 1996. до 2002. године. Од 1999. године се бави словенском религијом. До сада је излагао самостално 35 пута и колективно око 25 пута. Значајни циклуси слика : „Улице“, „Маслине“, „Време сумрака“. Учествује у раду бројних ликовних колонија. Аутор је више радова и књиге који се баве словенском религијом Има жену Хелену и сина Немању.
      Редовне теме његових слика чине божанства Словена: Перун, Лада, Морана, Световид,Сварог, Коледо.
      Циљ му је да поврати заборављено, да подигне свест о нама као о великом народу, да поврати самопоуздање и самосвест Срба.

Добродошли на књижевно вече Љубивоја Јовановића!

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПЕЈЗАЖИ У ОГЛЕДАЛИМА“

      У понедељак 24. септембра са почетком у 19 часова, у плавој сали Дома културе у Ивањици одржаће се промоција збирке песама „Пејзажи у огледалима“ ауторке Словенке Марић.       Збирка песама „Пејзажи у огледалима“, избор је њених необјављених песама које су настале углавном у раном периоду седамдесетих и осамдесетих година.       На промоцији ће говорити Весна Пешић из издавачке куће „Пешић и синови“ и професорка српског језика и књижевности, мастер, Данијела Ковачевић Микић из Чачка.

      Словенка Марић рођена је 1948. године у златиборском селу Љубишу. Завршила је гимназију и вишу педагошку школу у Ужицу.Предавала је српски језик у школама на Голији и у Ивањици где и сада живи.       Објавила је збирке песама „Време иза невидела“, Свитак Пожега 1995, „Преображавање светлости“, Просвета Београд 1996, и „Звоно“ АРТ Ужице 1999. Као сакупљач и записивач народне поезије приредила је и објавила 1997. збирку народних лирских песам са Голије „Кроз гору кроз зелену“ у издању Дома културе из Ивањице.       Сходно својој струци проучавала је и истраживала порекло, старост и развој српског језика и писма. Резултате свог истраживања објавила је у књизи „Знај свој род и језик“ у издању Пешић и синови ,Београд 2013.

Добродошли на промоцију књиге „Пејзажи у огледалима“!

”Избегличке сузе” Наташе Бартуле

      У четвртак, 26.јула у Плавој Сали Дома културе одржано је књижевно вече професорке Наташе Бартуле, писца који у својим романима описује део живота проведен у избегличком кампу у Ивањици.
      Пред сјајном ивањичком публиком књижевница је промовисала аутобиографски роман „Избегличке сузе“, у ком сведочи о судбинама људи коју су због ратних сукоба у Босни и Херцеговини били приморани да напусте своје домове и постану избеглице.
      Наташа Бартула је рођена у Босни и Херцеговини, у месту Љубина, надомак Сарајева, а дипломирала је 1994. године на Филолошком факултету у Нишу, на Одсеку за српски језик и југословенску књижевност. У августу 1995. године емигрирала је у Канаду, где је пронашла нови дом и где и данас живи са породицом. Поред романа „Избегличке сузе“ објавила је и збирку басни „Мачак Марко и друге приче“, роман „Лепа, млада, усамљена“, кратку причу „Гром из ведра неба“ и друго.
      Наташину љубав према деци и дечјој књижевности потврђује нова књига бајки „Ларин чаробни свет“.Књижевно вече: "Избегличке сузе" Наташа Бартула

      У четвртак 26. јула 2018. године са почетком у 20 часова у Плавој Сали дома културе Ивањица, одржаће се књижевно вече професорке Наташе Бартуле, писца који у својим романима описује део живота проведен у избегличком кампу у Ивањици.

      Наташа Бартула у аутобиографском роману Избегличке сузе сведочи о судбинама људи који су због ратних сукоба у Босни и Херцеговини (1992–1995) били приморани да напусте своје домове и потраже спас у избеглиштву. Посвећен њиховим сузама и страховима у непрекидној борби за нови живот, роман говори о универзалној човековој тежњи да издржи у своме времену, посебно у ситуацијама кад се сенке прошлости константно сударају са садашњошћу док су очи свакодневно упрте у небо.
      Дирљива прича о животу и смрти с трагичним и комичним моментима, књига о љубави и мржњи, сузама и смеху, стрепњи и надању.
      Прича о човекој снази да опстане и истраје у утакмици са животом. Ово је дуго путовање које почиње у избегличком аутобусу из Босне, а завршава после више од три године у новој земљи, новој мајци – маћехи: Канади.КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ


КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ


СРEДA 21. ДEЦEMБAР, 18 ЧAСOВA
ДOM КУЛTУРE - ПЛAВA СAЛA
Прoмoциja књигe Вaњe Булићa, “ВИЗA ЗA НEБO”


      O књизи
      Aутoр бeстсeлeрa Симeoнoв пeчaт, Joвaнoвo зaвeштaњe, Дoсиje Бoгoрoдицa и Teслинa пoшиљкa. Гдe сe криje рукoпис кojи ћe прoмeнити истoриjу?
      Визa зa нeбo je oнeспoкojaвajући рoмaн o тaблoиднoj Србиjи кoja je зaгaзилa у нeмoрaл, крв и бeзaкoњe.
      У свoм нoвoм рoмaну Вaњa Булић нaстaвљa дa прaти узбудљивa истрaживaњa нoвинaрa „црнe хрoникe“ Нoвaкa Ивaнoвићa, oвoгa путa пoвoдoм убиствa влaсникa нoћнoг клубa Лaлeтa Свицa, нeкaдaшњeг жeстoкoг мoмкa сa бeoгрaдскoг aсфaлтa. Кaдa из нoћнoг клубa дoбиje aнoнимни пoзив, сa oбaвeштeњeм дa je њeгoв влaсник убиjeн, и кaдa схвaти дa пoлициja зaнeмaруje и зaтaшкaвa злoчин, oвaj бeскoмпрoмисни нoвинaр упустићe сe у трaгaњe зa пoзaдинoм крвaвoг дoгaђaja.
      Пoлaкo пoстaje jaснo дa je убиjeни биo уплeтeн у мрeжу кoрупциje, спрeгу влaсти и криминaлa и у сeкс-aфeрe. Oсим тoгa, пoслao je зaгoнeтну пoруку тaкo штo je у смртнoм чaсу рaздрљиo кoшуљу и oткриo груди нa кojимa je имao истeтoвирaнoг Бeлoг aнђeлa, рeплику чувeнe милeшeвскe фрeскe. Нoвaк пoчињe дa пишe сeриjу члaнaкa и дa пoвeзуje скривeнe и мoћнe прoтaгoнистe jeднe дaлeкoсeжнe зaвeрe. Aли трaгaњe зa истинoм прeкинућe oтмицa њeгoвoг синa, и Нoвaк ћe сe нaћи у нeзaвиднoj ситуaциjи дa мoрa дa гa спaсe тaкo штo ћe у свojим тeкстoвимa зaмeтнути прaви трaг…
      Дoгaђajи кojи слeдe смeњуjу сe кao нa филму: бивши и сaдaшњи мoћници вуку кoнцe из сeнкe, прoшлoст и сaдaшњoст пoвeзaни су бeскрупулoзним игрaмa, a нeвидљиви игрaчи нe прeзajу дa зaрaд личнoг бoгaћeњa пoсeгну и зa нajврeдниjим културним свeтињaмa.


ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СВЕТА ЗЕМЉА“


Промоција књиге Милана Дабовића


Булић:“Све зависи од образовања и културе“

      Пред око стотињак Ивањичана познати новинар и писац Вања Булић промовисао је своја књижевна дела са акцентом на најновијој трилогији: Симеонов печат, Јованово завештање и Досије Богородица. Мајстор добре крими приче који уме на најбољи могући начин да укомбинује историјске чињенице и имагинарне ликове, често читаоце доводи у заблуду који део у књизи је истина а који фикција.
      „Све што је везано за регилију и историју су заиста веродостојни подаци. Али да би једно дело било занимљиво мора се додати и мало трилера. У својим књигама се трудим да посветим довољно пажње православној вери, јер би стварно било лоше огрешити се о величину свог народа”, рекао је Булић и додао:
      “Наиме, десна рука Јована Крститеља којом је крстио Исуса Христа и икона Богородице Филермосе су знамења која су припадала некада малтешким витезовима и која су дата Романовима на чување. Они су их после дали Крађорђевићима који су цео рат провели на Острогу, а касније су их агенти службе ОЗНА запленили. Таква прича је сјајна полеђина за узбудљив роман”, истиче Булић и додаје да малтешки витезови већ неко време врше притисак на Црну Гору да им врате те реликвије.

      Ово је само део садржаја Булићевих романа у којима се крије мноштво занимљивих и мање познатих историјских и религијских чињеница.
      Булић је за Ивањички радио говорио и о важним тренуцима у новинарској каријери који су условили настајање чак четири књиге, а по најпознатијој је снимљен култни филм ‘’Лепа села лепо горе’’.

       “И да није био толико успешан филм био бих поносан јер је то уствари крик једне генерације. Борба против мишљења како млади људи Србије у том тренутку не знају шта се догадја на просторима бивше Југославије. А ми смо управо тим филмом показали супротно. Сећам се на промоцији у Љубљани, дошло је пет аутобуса из Загреба и нису смели те 1996. године да кажу како ће на промоцију филма, него као иду на концерт Плавог оркестра. Памтим као данас, филм је завршен, пале се светла у сали, они седе у петнаестом и шеснаестом реду, у сузама. После кад смо разговарали рекли су нам да Хрвати такав филм не би снимили за наредних 20 година, али и да би све исто било да су Муслимани у тунелу, а Срби на тунелу, или Хрвати у тунелу, а Македонци горе, што значи да смо направили универзалну причу о лудилу рата”, прича Булић.
      Оцењујући да је да је стање морала уско повезано са свеопштим стањем у једном земљи Вања Булић још једном је подсетио на значај развоја културе.
       “Све у једној земљи зависи од образовања и културе. Е зато нама и јесте овако. Воде нас они који су прескочили битна места за образовање, имају лажне дипломе и како су образовани. А колико је битна култура најбоље говори 1942. година када је Винстон Черчил погледао финансијски план и видео да за културу није издвојен ни динар, упитао је: “ Чему ова борба и рат ако ћемо дочекати слободу са нулом за културу?’’ Е сад ми управо то живимо, крећемо са нулом за филм, за књигу за културу…а чак нисмо ни у рату”, рекао је Булић.

Књижевно вече са Вањом Булићем
Среда, 25. Фебруар у 18 сати
Дом културе – Плава сала


Књижевно вече и промоција књиге Андрије Терзића


Промоција књига Маријане Дешић

       Синоћ је у плавој сали Дома културе одржана промоција књига „Записи са облака“ и „Плаво сунце“, наше младе суграђанке Маријане Дешић. Љубитељи писане речи и синоћ су својим присуством на књижевној вечери показали интересовање за стваралачки рад младе списатељице.
      Маријана Дешић рођена је у Ужицу 24. октобра 1989. године, живи у Ивањици где је завршила основну школу, а средњу школу завршила је у Ужицу. Студирала је права а од детињства је велики љубитељ књижевности. Пише прозу, есеје, приповетке, романе и поезију а млада списатељица за себе каже да пише искључиво срцем.
      Издавач књига је Дом културе Ивањица, уредник Урош Ћурчић, лектор и коректор Миливоје Трнавац, професор српског језика. Планом и програмом рада Дома културе обухваћена је и издавачка делатност која посебну пажњу поклања афирмацији младих писаца, наших суграђана.
      О књизи „Записи са облака“, рецензент Трнавац каже: „Пишући срцем о срећи, болу, хедонизму, самоћи, лепоти душе, успеху, природи платонске љубави, Дешићева полази од личног искуства, од својих падова и успона, ако то уопште може бити релевантно. Са друге стране приметан је и утицај извесног психо-социолошког образовања као и рефлекси теолошког поимања живота и света.“
      Прва књига поезије, „Плаво сунце“ је по речима рецензента аутобиографски испис. „Песме су инспирисане стварним догађањима и личним доживљајима.       Стихови у њима су вапаји за лепшим и бољим, вапаји за неком врстом прочишћавања. И језик и песме овог рукописа су као младо жито које тек руди“.
      Записе и поезију наше списатељице читала гимназијалка Јована Јаћовић уз музичку пратњу Јована Аџића на гитари.


Промоција књига Маријане Дешић

ДОМ КУЛТУРЕ ИВАЊИЦА
Плава сала
23.12.2014. у 19,30 сати
Промоција књига Маријане Дешић
"Записи са облака"
и
"Плаво сунце"
О књигама говори професор Миливоје Трнавац
Позивамо Вас да присуствујете промоцији.

"Звезданим стазама" - ивањичке спортске легенде

      Изашла је из штампе књига „Звезданим стазама „ - ивањичке спортске легенде. Аутор је Урош Ћурчић, ивањички новинар и публициста коме је ово седма књига. Издавач је Дом културе Ивањица. Књига садржи приче, фотографије и резултате о 30 најистакнутијих ивањичких спортиста из фудбала, кошарке, бокса, каратеа, атлетике који су по избору аутора заслужили епитет легенди.
      Бројни спортисти и тренери у нашем граду, својим резултатима уздигли су се изнад просечности: Освајали су висока места на такмичењима победјивали у бројним мечевима, постављали републичке и државне рекорде у бившој Југославији и данашњој Србији, на Балкану и шире. Тим успесима доносили су радост својим суградјанима и проносили име Ивањице која је постала једно од препознатљивијих места у Србији. Књига је омаж свима њима, уз напомену да је можда још толико њих заслужило место медју легендама, али средства и обим књиге то нису омогућили, истиче аутор Ћурчић.


Промоција песничке збирке
“ Тамо иза високих планина,
Велибора Цветковића,
Петак 3.октобар 2014. 19 часова,
Плава сала Дома културе

      Из штампе је изашла друга песничка збирка 63-годишњег Велибора Цветковића под називом „Тамо иза високих планина“. Некадашњи шеф обезбеђења Тепихаре и председник овдашњег Ватрогасног друштва народним, изворним језиком говори о различитим темама. Колико су Цветковићеве песме блиске изворном стваралаштву најбоље илуструје то што су део репертоара његове изворне певачке групе „Буковички јарани“, која је на недавном гостовању у Сарајеву освојила највише оцене жирија. Рецензенти књиге, која ће се пред публиком наћи 3.октобра, су професор Словенка Марић и новинар и публициста Емилијан Протић.
      Цветковић се нада да ће и ова књига песме, а и понека здравица, наићи на одобравање његових суграђана.


ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ У ДОМУ КУЛТУРЕ

       Ивањички песник, Радосав Савић – Лака, позива љубитеље поезије на промоцију његових песама која ће се одржати у Дому културе у Ивањици у плавој сали, у петак 22. августа 2014. године са почетком у у 19 часова. Улаз Слободан!
       Познати ивањички песник љубав према Ивањици и бистрој Моравици изражава стиховима:


КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ


Промоција књиге песама „СНАГА РОСЕ“
песникиње Данијеле Васиљевић

      У четвртак 5.децембра 2013.године у 18 сати у Плавој сали Дома културе у Ивањици, промоција књиге песама „СНАГА РОСЕ“ песникиње Данијеле Васиљевић, победнице јубиларног двадесетог конкурса за најлепшу љубавну песму „ ЖУБОРИ СА МОРАВИЦЕ “, коју организуује Дом културе Ивањица.
      О поезији песникиње Данијеле Васиљевић на промоцији ће говорити Драган Јовановић Данилов, песник, селектор конкурса. Стихове казују: Милан Зарић, ученик Гимназије и Ана Радоњић, ученица Гимназије. Музичка пратња на гитари: Јован Аџић.
      “Пред нама је књига песама пуна страсти и полета, збирка у којој се све песме на један природан начин заобљавају у смисаону целину. Данијела Васиљевић уме да у својим песмама постигне сензуалност, чулност и еротску музику“, каже Данилов.

„Уместо хаљине
облачим радост
да ти радост учиним“
Песме Данијеле Васиљевић настале „љубави у аманет“зраче у правцу нашег срца.
Позивамо Вас да присуствујете промоцији.

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

      У петак, 6. децембра, у 19, оо часова, у Плавој сали Дома културе „Ивањица“ биће представљена књига наше суграђанке Словенке Марић „Знај свој род и језик“. Књига је објављена у октобру месецу 2013. године у издању издавачке куће „Пешић и синови“ из Београда. Гост промоције ће бити власница и директорка издавачке куће Весна Р. Пешић. О књизи ће говорити рецензент Александар Сења Парпура и ауторка, а делове текста књиге читаће Јелена Рајковић и Миланко Бошковић.
      Једноставним, јасним и лепим језиком књига се бави научним чињеницама о старости и пореклу Срба и других словенских народа и њихових језика. Њом се доказује старост и аутохтоност словенског рода на европском простору и његово порекло са балканског Подунавља и Балкана. Ауторка се ослања на историјске, археолошке, антрополошке, генетичке и језичке доказе. Највећи део књиге је посвећен језику, тј. остацима старих језика на археолошким налазима. Између осталог помоћу језика доказује да су стари народи Балкана, Илири и Трачани били Словени, преци данашњих Срба и осталих словенских балканских народа. Ауторка сматра да је језик најпоузданији сведок идентитета и порекла народа.       Књига има 340 страна и садржи систематизовано по поглављима, мноштво података из литературе до које није лако доћи.

Позивамо Вас да присуствујете овом догађају.

У среду 27. новембра 2013. године
са почетком у 19 часова
у Плавој сали Дома културе
одржаће се промоција књиге
“ИЗГУБЉЕНЕ У МАГЛИ”
Гост аутор: Влада Арсић


О књизи
      Оне су, као и ви, мислиле да се то догађа само другима.
      Многе жене нису само најближа бића мушкарцима него понекад и – њихова роба.
      Зорица, Светлана и Хелена су обичне девојке какве свакодневно виђамо и које сањају о породичном животу, као и већина њихових вршњакиња, све до тренутка када се уплићу у мрежу обмана и лажних обећања, сирових страсти и злочина, након чега ће се њихов живот претворити у пакао. На узбудљивим страницама овог филмски структурираног омнибус-романа оне исповедају потресну чежњу за нормалним животом док трпе бруталности.
      До тада узорна девојка, Зорица, бива на превару „изгубљена у магли“ само зато што није хтела да се пода локалном моћнику и што је потражила заштиту. У потрази за њом, брат Зоран успева да се пробије кроз паукову мрежу организованог криминала коју чине и људи с оне стране закона, али и припадници полиције. На путу до Зорице или барем до сазнања о њеној судбини, зближиће се са Светланом, која га корак по корак води до тајне о сестри. У том зближавању, и Светлана и Зоран почињу да прижељкују љубав. Али он жели и – освету...


КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

      Промоција књиге „Српске бајке“ на енглеском језику које је сакупио Вук Стефановић Караџић, а на енглески језик превела Јелена Ћурчић, одржана је у бибилиотеци „Светилсав Вуловић“ у Ивањици.
      Поводом 200-годишњице првог издања савремених бајки браће Грим која се обележавала у Европи, као део ширег пројекта, на идеју Јелене Ћурчић, издата је и штампана књига ових бајки на енглеском језику.
      „Упоредо са спортском Олимпијадом, у Лондону се одржавала и културна Олимпијада. Организатори Олимпијаде и Уметнички савет Британије желели су да истакну културну разноликост и наслеђе свих земаља, и на тај начин покажу отвореност према свим културама света. Пријавила сам се на један од њихових конкурса и Британци су ме заиста подржали у овом пројекту“, рекла је у изјави за Глас западне Србије ауторка књиге, Јелена Чурчић.
      У последњих 100 година није штампано издање српских народних бајки на енглеском језику, а једини превод десетак бајки, почетком 20. века у Њујорку, урадила је Елодија Мијатовић.
      „Очекивала сам да ће постојати неко издање на енглеском језику које бих могла да користим за овај пројекат. Зачуђена сам да није постојао превод српских бајки на енглески језик“, навела је Ћурчићева и додала да до сад није постојала савремена збирка која обједињује наше бајке на једном месту.
      Према њеним речима, није било лако преводити записе Вука Караџића. Почевши прво од превода архаичних Вукових израза на савремени српски језик, Јелена их је затим преводила на енглески.
      „Морала сам прво да преведем Вукове записе на савремени српски језик да бих разумела све речи и изразе. Преводила сам архаичне изразе као бих их приближила савременом енглеском језику, али сам речи које су део српске културе (виле, змајеви, аждаје...), остављала у изворном значењу“, истакла је ауторка.
      Рођена је у Ивањици 1976. године где је завршила основну школу и гимназију, а затим Факултет за енглески језик и књижевност у Београду. Живи и ради у Лондону.


КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

      У плавој сали Дома културе синоћ је одржана промоција књиге песама „Дневнички записи“ аутора Миливоја Трнавца, некадашњег нашег суграђанина и професора. Ивањичани међу којима су били и његови ђаци и колеге, имали су прилике да сат и по времена уживају у стиховима поезије коју су казивали Миланко Бошковић и Миодраг Богдановић уз музичку пратњу Јована Аџића.
      Књигу „Дневнички записи“ објавила је издавачка кућа „Прометеј“ из Београда а рецензенти књиге су др Миодраг Игњатовић, песник, књижевни критичар и теоретичр из Београда и Радован Маринковић, књижевник и публициста из Чачка.
       Миливоје Трнавац рођен је 4. Септембра 1943.
      Године у селу Гојна Гора, општина Горњи Милановац. Основну школу учио у родном селу, суседној Каменици и Прањанима, гимназију у Чачку, а српски језик и југословенске књижевности студирао на Вишој педагошкој школи у Крагујевцу и Филолошком факултету у Београду. Четрдесетогодишњи радни век провео као наставник у основним школама међу којима је и школа у Ивањици. Био покретач и уредник школских листова Жуборење, Врт детињства, Полет, Наше стазе. Аутор је Иновиране вежбанке за писмене задатке из српског језикаи уџбеничког комплета из српског језика за четврти разред основне школе као и два приручника за наставну праксу.Уз редован васпитно- образовни рад бавио се новинарством и објављивао у више новина. Објавио књиге: Десанкини вртови са Милетом Мијаиловићем, Од бисера грана, Кроз перивој духовне под псеудонимом Тодор Савић, Лексикон писаца просветних радника, Мали језички поучник, Антологију љубавне поезије просветних радника са др Миодрагом Игњатовићем, Кућа у разреду – уџбенички комплет из српског језика за ИВ разред основне школе:читанка,граматика, наставни листови и Само су смрти истине. Песме су му објављиване у часописима Луча, Међај, Помак,Свитак, Умно и Реч и мисао и у многим зборницима. За поетска остварења добијао признаја у виду наград и похвала. Дневнички записи Трнавчева су прва књига поезије.
       Живи и ради у родној Гојној Гори.


КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ


КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

       У четвртак 16.маја 2013.године у 20 сати у Плавој сали Дома културе у Ивањици промоција прве књиге младог ивањичког песника Милана Дабовића "ЗАЛАЗАК".
Учествују:
      Милан Дабовић
      Миливоје Трнавац, професор и песник

Позивамо вас да присуствујете промоцији.

Промоција књиге "Писмо госпође Вилме"

       Свака породица крије своје тајне. Неке је, међутим, боље оставити закопане.Роман о тајнама породичне прошлости и судбини жене која је свој живот жртвовала због љубави."Не тражим опроштај, јер он за мене не постоји. Тражим помиловање за своју грешну душу због оних који ће име породице Вајс преносити поколењима. И то је све чему се напослетку надам...."Промоција књиге "Писмо госпође Вилме" ауторке Јелене Бачић-Алимпић одржаће се у Плавој сали Дома културе са почетком у 19.00 часова у организацији Библиотеке "Светислав Вуловић". Гост на промоцији је ауторка романа Јелена Бачић-Алимпић. Позивамо Вас да присуствујете промоцији.Улаз је слободан.

Позивамо вас да присуствујете промоцији.